MECO EMMİ & ŞATIR ABBAS

27.04.2019


MECO EMMİ & ŞATIR ABBAS

Sene 1965-1966 yaz ayları.
Şatır Abbas selamınayküm hısım diyerek dükkana geldi.
Elinde bir siyah kumaş. La bunu bana bir şalvarlık aldım . Halim emmimden emme bu gun dike bilinmi dedi? Bende dedim koye hemen değilde biraz geç dönersen olur deyip,
Ölçüsünü aldım.Kapının yan tarafına oturdu. Aşağı eski hükümet binasına doğru bakıyo. Bu arada Aşağıdan Etci Meco emmi gözüktü. Atatürk heykeli ve Fehmi Tunanın büfesini geçti. Terzi Seyfi emmi yakınından benim dükkanın önüne yaklaştı. Meco emmi Gürün mezbanesinde kesilen etleri. Kendi eşeğinin üzerine ayarladığı semer ve ahşap şahra nın üst kısımlarına gancalar yaptırmış. Etleri o gancalara takar Güründe ne kadar kasap varsa , onlara getirip sipariş yaptıkları etleri kasaplara dağıtırdı.. Abbas emmi Meco emmiyi görünce zaten pis pis güleye başladı.

Bir muziplik düşündüğü gülüşünden belliydi. Meco emmide elini arkadan Popoya bağlamış , Eşeğin zincirinden tutmuş aheste aheste yürüyüp geliyo., Çarşı başı dereye doğru.Daha önceleri derenin üstü açıktı. Dere biraz daha çukurda yanlar yüksekti.Arabaların altları vurmıycak kadar .Sonradan kapadılar. Meco emmi tam yanımdaki yeni eczaneyi geçmeden Abbas emmi Meco emminin eşeğine arkadan yetişti. Birazda eğildi eşeğin yularını çıkarıp kendi boynuna taktı , Meco emmi gidiyo arkasına bakmadan. O anda cadde üzerindeki esnaflar herkes kapıdalar. Yeni Eczaneden Hurşit emmi,Karşıdan Şerefli İbrahim emmi, Mahkenli Veysel emmi ve çocukları. Tıhmınlı Recep abi Orloncular Mustafa emmi

Mevlüt abi Atalar,Hasanali.En işlek çarşı oraydı eskiden. O zamanlar bizim cadde şendi.Derenin öbür çeneden Halim Özpınar Babam ve Hurrem amcam. Kasap sadık emmi.Herkes pür dikkak sonucu beklerken. Tam derenin o tümsek yerine geldiler.

Şatır Abbas o tümsek yere gelince kafasıyla yuları çekti geriye doğru. Zincir gerilip gelmeyince Meco emmi geri döndü. Bir baktı eşek yok yularda Şatır Abbas Meco emmi şok oldu.

Hemen zinciri Abbas emminin boynundan çekip aldı. Abbas emmiye çalmaya başladı.Abbas emmi iri yarı meco emminin ikisi kadar var. Hemen gidip sarıldı boynuna .Aman gurba olduğum , Ben eşekliği kabullendikten sonra sana noldu? Ama Meco emmi çok kızmış baş olmaz. Artık hemen Veysel emminin oğlu Hüseyin.Tıhmınlı Orloncu Mevlüt abi geldiler.

Meco emmiyi sakinleştirdiler.Belliki birazda ürpermiş.Gidip eşeği getirip yuları taktılar. Zaten etide karşıda Kasap sadık emmiye getiriyomuş . Kapıya kadarda götürdüler.Abbas emmiyi alıp tekrarMeco emmnin yanına götürüp.Özür dilettiler ve işi tatlıya bağladılar.. Şimdi bu gün ne o saydığım esnaflar var nede bu hikayenin kahramanları. hiç birisi hayatta değiller.. Allah rahmet eylesin.Mekanları cennet ruhları şadolsun..

Şair:Süleyman Özpınar.

13.12.2018.Perşembe.

 




Bu şiirin her türlü telif hakkı kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin almadan kopyalanması 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına göre suçtur.