BAŞTAN SONA BENİM KÖYÜM

07.04.2024


:BAŞTAN SONA BENİM KÖYÜM

Akşam başımı yastığa koyduğumda Hep benim köyüm gelir aklıma Şöyle eskilere gidip düşünüyorumda  Sabah namazında erken kalktığımda O içimizi sızlatan ince sedasıyla Ezan okuyan Osman ( topal )hoca Bakıyorum hani şimdi nerde? Kendi değil çocukları Ekrem hoca vefat etmiş. Cafer hoca ise köyü terketmiş.  Balta elinde kocaman kavak köklerine Meydan okuyan Yemliha guçça hani nerede. ? Çocuklarından biri erken bu dünyadan göç etmiş.

Ruhu şad mekanı cennet olsun. Diğeri uğraşır balık işiyle.  Tavatır ata binerdi idirizin Veysel emmi Atışa gerçekten süperdi.  Bir şaha kalktığında  İnsan zaptedemezdi.  İyiki ağzında gemi vardı yoksa dar gelirdi Ortabayır mal tepesi. Çocuklarından  Ölenler Nazif ve Yakup abi.  Abdullah ve Gürbüz köyde İdris bir çocukların yanı bazan köyde.  Sebahaddin kışın Almanya yazın köyde Gider gelir sevmesede.  Beyde eminin emmi uşakları var hemen bitişiğinde. Alirıza emmi.  Sürüyle malı davarı  Kuzusu koyunu özel yaylası.  Davar çobanı birde hizmetkarı Köyde belli başlı bir ağaydı Biri Naciye halam diğeri Sadiye bibim  İki tanede hanımı vardı.  Yakup abi Aziz abi çocuklarıydı  Ruhları şadolsun bunlardanda

Yakup abide Turgay oldu genç yaşta rahmetli oldu.

Aziz abiden İdris Nahit Sait ve Oğuz evlatları vardı.

Kızlarda var ama tanımam. İdris

Nahit erken hayata gözlerini kapadı. Diğerleri yaşamakta Allah sağlık sihat versin.  Tam köyün ortasında Köy çeşmesi yanı başında  Süleyman Yavan emmi yaşardı Etliye sütlüye karışmaz Pek gereksiz işlerle uğraşmaz Kendi halinde yaşayıp giderdi.  2-3 çocuk zaten kabus gibi enseye çöken yoksulluk.   Çulla tezgahı vardı kilim dokur Bir kaç parça bahçesiyle uğraşırdı.  Tam bizim sokağın karşısında evleri Babamın has adamıydı.  Çocuklarından Niyazi abi Muhammet abi erken  Hayatını kaybetti ruhları şadolsun Ahmet sağ Allah uzun ömürler versin.

Biraz ilerdeki sokakta Süleyman

Emminin gardaşı doktor emmi yaşardı Askerlik yaptığı yerin revirinde görev yapmış. Diş çekmeyi öğrenmiş Ordan birde diş prensesi getirmiş Köyün diş doktoruydu.  Morfinsiz ilaçsız canlı canlı diş çekerdi Sanmayınki para pul için yapardı  Asla kimseden bir kuruş almazdı.  Allah rahmet eylesin. Güzel insandı Çocukları nerde kaç tane bilmiyom.      Hemen yanıbaşında değirmenci Ahmet emminin evi vardı.   Çok ileri görüşlü yenilikçi bir insandı Dışarda ne gibi yenilik varsa  Takip eder köyümüze getirirdi.  O zamanlar köyde radyo dahi yoktu Köye granfon radyo ardından teyp Ve daha sonrada televizyon getirdi.  Çocukları Mahmut Nail Almancıydı Lütfi Hacı İzmit’e taşındı.  Şu anda hapsinde hayatını kaybetti Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah.  En yakın komşusu Musa emmiydi  Biraz iri yarı göbekli biriydi Sanırım bundan dolayıki  Part Musa derlerdi Sakın yanlış anlamayın saygısızlığımdan değil Er lakabıyla anılır derler ondandır.  Çocuklarından Ali vefat etti ruhu şadolsun. Fuat Kayseri’de

Tacettin öğretmen emekli köyde arıcılıkla uğraşır.

İrfan bağ bahçe ile uğraşır köyde çalışır.   Hepsine Allah güç kuvvet ve sağlık versin.  Hemen yanı başında Musa emminin kardeşi

Kerim emminin evi vardı.  Kerim emmi hep yol kenarı kapı önünde Topraktan yapılmış sekide  Otururdu altında bir yün minderle.  Her gelip geçen selam verirdi Hemen biraz yerinden yekinip  Tebessümle selamını alırdı O bir yerinden kıpırdamak saygıydı Allah rahmet eylesin. Çocuklarından  Hasan vefat etti Allah rahmet eylesin  Hacı köyde Fahri Kayseri’de yaşıyo.  Kerim eminde az yukarda izci  Memet emmi yaşardı. Sanırım köyün Yerlilerinden değil başka köyden gelmişti Çocukları falan nerde bilmiyom Evde kalan varmı bilmiyom Gürün çarşıbaşındada bizim komşuydu.  Şimdi orasında boş kimse yok.  Ayni yol üzerinde en yakınında Necip emminin evi vardı. Güzel insan  Komşuluğu seven yardımlaşmaya koşan  Babacan insandı. Allah rahmet eylesin  Çocukları Şerafettin güzel zurna çalardı Yalçın motor sürerdi. Motorla kaza yapıp Hayatını kaybetti Şerafettin hastalanıp vefat etti ikisininde ruhu şadolsun. Fayık öğretmen emekli olup köye yerleşti Yüksel çobanlığı seçti.Bir sürü davarı oldu maşallah Allah güç kuvvet versin.  Hemen arka kısmında Nuri emminin evi vardı.

Kendisinin Güründe bakkal dükkanı vardı. Hafta sonları gelip köyde bağ bahçede uğraşırdı.

Çocuklarından fikri okuyup mühendis oldu yurt dışına gitti   Hamdi gurbette Hasan köyde.

Yusuf ehliyet öğretmenliğ yapmakta. Yazları köye gelip baba yurdunu şeneltir. [20:08, 30.03.2024] Süleyman Özpınar: Nurü amcalara bitişik olan Abdurrahman emminin evi vardı Kelokta güzel bir bahçesi vardı  Bizim bahçe komşusuydu. Allah rahmet eylesin.  Soy isimleri Aslan. Farklı bir yerden gelmiş olabilir çünkü bizim köy iki soyisminden ibaret.

KÜÇÜKLER ve ÖZPINARlar. Bildiğim kadar tek oğlu vardı Mevlüt okuyup orman memuru olmuştu.

Emekli olup köye yerleşti daha sonra vefat etti ruhu şadolsun.  En yakın komşusu Feyzullah amcalar vardı. Buranın dışında ziyaret denen mevkide yazlık evleri vardı.  Yazları malı davarı ile ziyarete taşınır Kar yağana kadar orda yaşardı.  Orda büyük bağı bahçesi evi ahırı ve malına davarına yetecek kadar konutları vardı.

Çocukları Muharrem abi ve Haco,Almanya’ya gidip çalıştı emekli olup geri yurda döndü.

Okuyup doktor olan Abdullah,öğretmen Fahrettin. Öğretmen Fahri isimlerinde idi

Haco vefat etti. Allah rahmet eylesin. Diğer çocuklara sağlık sihat dilerim.  Feyzullah amcaların bitişiğinde Şükrü dayı vardı. Babamın dayısı oğlu.  Bir küçük bahçesi vardı onunla uğraşır.

Boş zamanında yüvmiyeci olarak komşuların işinde çalışıp geçimini sağlardı.  Allah rahmet eylesin. Oğlu Murat okuyup Öğretmen oldu sıtkı aşçılık ustası. Turgut  Erken vefat etti Allah rahmet eylesin. 

Hemen arka kısımda Mehmet emminin evi vardı. Bunlar iki kardeş bir diğerinde

Eşref emmi. Eskiden Rusya savaşında  Ailelerini kaybedip sahipsiz kalan çocuklar yol kenarında bitkin vaziyetteyken

dedemler görüp kiminiz kimseniz yokmu bizimle gelirmisiniz diye sormuşlar çaresiz olan çocukları

tuz getirdikleri eşeklerin üstüne bindirip köye getirmişler. Köye gelince Mehmet amcayı dedemler  almış Eşref amcayıda  Dedemin diğer kardeşleri alıp büyütmüşler. Evermişler çoluk çocuk sahibi oldular. Mehmet amcanın Çocukları

Hasan Nurettin Alaattin Şabettin isminde çocuklarıvardı garibanlardı.

Babam hep dal kol olup sahip çıkarkimseye ezdirmezdi.

Kendi vefat etti Allah rahmet eylesin. Çocuklarda hepsi ekmeğinin peşinde  İzmit’e yerleşti.  Eşref amcanın çocuklarıda zıya öğretmen olan Mustafa vefat etti Allah rahmet eylesin.

Tayyar yaşıyo oda sanırım istanbulda.

 




Bu şiirin her türlü telif hakkı kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin almadan kopyalanması 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına göre suçtur.